Udviklingen omkring sproget på nettet

Sociale medier ligner ikke noget vi har kendt før.

Produceret af

Elias Trier Bro, Nathan Jonas Ottosen og Magnus Breindahl-Hammer

8.C, Østerhåbskolen

Kampagne

Grænser

Samarbejdspartner

Østerhåbskolen

Senest opdateret

25. Nov 2024

Sproget på internettet og hvordan det har de ændret sig gennem årene

Sproget har ændret siden 1991, og det er blevet værre siden da. I dag er der masser af platforme, man kan skrive til hinanden som f.eks. TikTok, Snapchat, Facebook, Instagram osv.      

Hvem er Charlie Breindahl:

Charlie arbejder på Københavns Universitet og underviser og forsker i internettet og udviklingen på nettet.

Charlie skriver til os

“En e-mail minder mere om et brev, så i mange e-mails efterligner vi den måde, man skrev breve på før internettet. Vi indleder med “Kære …” og afslutter med “Mange hilsener, …”. Måske er der også noget, der minder om et brevhoved i e-mailen. Sociale medier ligner ikke rigtig noget, vi har kendt før. På sociale medier kan man som helt almindelig dansker få mange mennesker at tale. …. Det virker tit, som om mennesker, der skriver på sociale medier, ikke er klar over, at det, de skriver, bliver læst af rigtige mennesker, som opfatter det, som om det er alvorligt ment og handler om dem. Det er noget nemmere at sende en grim kommentar på sociale medier, end at sige det til et menneske, der kan begynde at få tårer i øjnene og en bevægende underlæbe. Jeg tror, at problemet er, at mange mennesker ikke tænker på at finde det rigtige filter frem, når de skriver på sociale medier. Jeg har selv oplevet, at jeg har skrevet ting på sociale medier, som jeg senere har fortrudt.
Hvis vi nu siger, at den samme vennegruppe har en chatgruppe på Messenger, så virker det sandsynligt, at man for det meste bruger det samme filter, selvom samtalen er online. Jeg tror, at det især er i den offentlige samtale på sociale medier, at filteret har ændret sig på den dårlige måde. Når man sidder bag en skærm er der ikke nogle grænser så folk er tit helt anderledes end vis man havde en fysisk samtale. Chat, og sms minder om en samtale ansigt til ansigt, så i disse medier har sproget ændrede sig til noget, der minder om talesprog. Vi er også begyndt at bruge emojis til at vise, hvordan vi reagerer på noget. Hvis jeg skriver “nej, hvor er du sjov 😂” betyder det noget andet, end hvis jeg skriver “nej, hvor er du sjov 😔”. Mange beskeder kan også betyde forskellige ting, så når man sætter en emoji på kan det give bedre mening. Folk bruger også emoji's til at udtrykke sig. Det kunne være hvis de var meget glade (Hvor lyder det bare fedt 😃) eller hvis de er meget sure ( Jeg kan ikke lide dig!!! 🤬) 2010 begyndte mange danskere at bruge mobil, når de skulle på nettet. Mobilen har man altid på sig, og størstedelen af befolkningen bruger nu mobilen næsten døgnet rundt til hurtige beskeder på Messenger, Snapchat og TikTok. Vores brug af mobilen minder om mere den måde, vi taler med hinanden på til daglig, end den minder om tidligere tiders håndskrevne breve. Man kan næsten tale om, at vi har fået mobilen sprog som en form for samtale. 


01 / 01
Dette billede stammer fra Uniavisen
"Når nogen skriver grimme ting, kan det både være henvendt til alle der tilfældigvis læser det og det kan være henvendt direkte til bestemte mennesker hvis man skriver meget grove ting henvendt til alle kan det medføre, at der opstår alvorlige konflikter og under alle omstændigheder gør det andre brugere af sociale medier i dårligt humør hvis man skriver grimme kommentarer og nogle kan miste lysten til at leve."

Dette citat stammer fra Charlie Breindahl

Mobbening på nettet

Når man bliver mobbet

Fakta

01 / 03
01

Sørg for at du kender hvem du skriver med.

Kilde: Charlie Breindahl

02

Pas på med hvad du skriver til andre på internettet.

Kilde: Charlie Breindahl

03

Når du er på internettet skal du passe på med hvilke hjemmesider du er på.

Kilde: Charlie Breindahl

Brødtekst

Vi har læst vores brødtekst op så man kan høre den

Skole: Østerhåbskolen

Klasse: 8.C