Er fællesskabet skyld i kriminalitet?

Thomas Press fortæller om hans oplevelse af unges tilbagefald til kriminalitet, og hvordan fællesskabet kan påvirke en ung til at gå over grænsen.

Produceret af

Sigrid og Ida

8.C, Østerhåbskolen

Kampagne

Grænser

Samarbejdspartner

Østerhåbskolen

Senest opdateret

25. Nov 2024

Antallet af unge i alderen 10-17 år, der er blevet sigtet for straffe overtrædelser, er faldet. Men samtidig med det, har over 45% af unge mænd i alderen 15-19 år tilbagefald i kriminalitet. Det er den aldersgruppe, der er flest, der har tilbagefald i kriminalitet. Men hvad er grunden til det? Hvilken rolle har fællesskabet?
Vi har opsøgt SSP for at finde ud af det. SSP er et hold af medarbejdere der virker som et forebyggende og opsøgende beredskab for unge. SSP står for Skole, Socialforvaltning og Politi. Politiet er indblandet ved grovere kriminalitet.
Vi har spurgt Thomas Press. Han er SSP vejleder og har været det i 7 år. 
Han fortæller at der kan være flere forskellige tegn eller grunde til at en ung er på vej ind i kriminalitet. Det kan være at de stopper til sport eller andre fritidsaktiviteter, hvilket giver dem  noget mere fritid, som de unge så bruger til at hænge ud. Den omgangskreds, man hænger ud med, har stor betydning for, om den unge ender i kriminalitet. En omgangskreds med risikoadfærd, hvor man vil skubbe grænserne, er også en omgangskreds, der kan have tendens til kriminalitet. 
Han har oplevet, at grunden til at nogle unge ender i en risikofyldt omgangskreds, er fordi de ikke har succes i andre aspekter af livet. Såsom i skolen eller at føle sig svigtet af familien. Derfor kan de ende i en omgangskreds med risikoadfærd, for at opnå succes. Men der følger også nogle gange kriminalitet med.   

Vejen ud af kriminalitetsbanen
Det er desværre sjældent, at der er nogen unge der søger hjælp, det er ofte voksne der finder ud af det og opsøger at få hjælp af SSP til at hjælpe den unge med at komme ud af kriminalitet. SSP laver et forløb der skal hjælpe den unge med at vælge en anden vej i livet end kriminalitetsbanen. 
En god ven fortæller en, om det er forældre, lærere eller SSP, at man er bekymret for sin ven. Det er ikke sikkert at vennen formår selv at komme ud af kriminalitet igen. Der kan være brug for at voksne bliver involveret, for at vennen kan komme ud af kriminalitetsbanen. 

Ekspertens ord
Tine Fuglsang har ud fra rapporter om ungdomskriminalitet formuleret at “Vennegrupper og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for unges udvikling og hverdagsliv. Det er helt normalt, at unge hænger ud i grupper. Dog kan nogle af disse ungdomsgrupper skabe problemer og have kriminalitet som et samlingspunkt.”
Kilde: Kriminalpræventive råd, fakta om ungdomskriminalitet


01 / 03
Thomas Press, SSP vejleder
SSP holder oplæg om kriminalitet og konsekvenserne af kriminalitet
Headspace er en organisation man kan kontakte hvis man har det svært
“Der er nogle gange en misforstået kodeks og misforstået godhed om hvad vil det sige at være en god ven”

Thomas Press, SSP vejleder

Oplevelser og erfaringer

Thomas Press interview omkring unge i kriminalitet

Fakta

01 / 02
01

Butikstyveri, vold og trusler er de mest almindelige former for kriminalitet blandt børn og unge.

Kilde: Det kriminalpræventive råd

02

Selvom kriminalitet typisk begås i ungdomsårene, er det sjældent, at børn og unge er mistænkt eller

Kilde: Det kriminalpræventive råd

Råd og hjælp

Thomas Press giver råd til at hjælpe en ung ud af kriminalitet

Skole: Østerhåbskolen

Klasse: 8.C