Slikket i Tyskland er billigt, og vi køber mere

Slikket i Tyskland har lavere moms som gør slikket billigere, og vi danskere kører til Tyskland og køber mere end nogensinde før. Undersøgelser fra DTU viser, at 50 procent af danskere siger at de har spist mere slik fordi det er billigere i Tyskland

Produceret af

Marcus Aabye

7A, Østerhåbskolen

Kampagne

Grænser

Samarbejdspartner

Østerhåbskolen

Senest opdateret

04. Feb 2025

Problemet ved, at vi spiser mere slik
Problemet er, at vi bliver tykkere, fordi vi køber mere slik end før. Dette giver også mindre plads til næringsstoffer, som vi har brug for. Det laver også store udsving i blodsukkeret og hjerte kar sygdomme hvis vi spiser for meget og dette kan også give problemer. Vi er allerede det land, der indtager og køber mest slik i hele verden og også det andet land på listen over lande, der indtager mest saftevand, skriver DTU, som har lavet en undersøgelse.

Det, det betyder, at vi spiser mere slik
Det det betyder er at vi danskere kommer tættere på at blive overvægtige, dog er dette ikke et problem fordi vi danskere dyrker meget sport eller en anden form for motion men dem der ikke gør har en større chance for at blive overvægtige på grund af dette hvis de spiser meget slik. Der er sket en stigning i overvægtighed, hvor det nu ligger på 51%, viser statistikker fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
01 / 01
Fleggaard der hvor de fleste køber deres slik. Foto: Marcus Aabye
“Jeg vidste ikke, at vi spiste så meget slik”

Carl Johan Scheibye fra 7.A Østerhåbskolen

Det slik spiser vi mest
Det slik, vi spiser mest her i Danmark, er chokolade på 47% som også er usundt, men mørk chokolade kan være sundt i små mængder, skriver TV2.

Grunden til, at vi spiser mere slik
Det er blevet en vane for danskerne at spise slik, når de skal se en film om fredagen, eller når vi tager i biografen. Det er en af grundene til, at vi spiser så meget slik. “Slik er blevet en måde at være sammen på, og som barn blev socialiseret ind i denne måde at være sammen på” siger Heidi Boye som har en ph.d. i forbrugeradfærd.

Det antal slik, vi køber, er overraskende
Sidste år 2023 købte vi ca. 8000 tons slik og 5000 tons chokolade og udover de 95 mio. liter sodavand.  Disse tal kommer til at være højere i 2024, fordi det nu bliver mere almindeligt at købe slik til stort set hvilken som helst fest sammen med venner eller familie. Dette skriver Dansk Erhverv. “Jeg vidste ikke, at vi spiste så meget slik i Danmark årligt”, udtaler Carl Johan Scheibye fra Østerhåbskolen i Horsens, 7.A.

Fakta

01 / 03
01

Slik udgør også en del af CO2 udledningen

Kilde: Videnskab.dk

02

Tyskland har lavere moms end Danmark.

Kilde: TyskRevision

03

Slikforbruget er steget meget i de seneste år.

Kilde: DTU

Slikket skader også miljøet
Slikket skader også miljøet. Produktionen af slik udleder CO2, dette skyldes at man bruger meget energi på at lave det, hvor undersøgelser viser at slik, vingummi og bolsjer udleder 3 kg CO2 pr kg. 24% af vores CO2 udledning kommer fra slik, søde sager, sodavand og alkohol, skriver Videnskab.dk.

Effekterne af ikke at spise slik
Effekterne af ikke at spise slik er faktisk gode for dig og er en god idé, hvis man kan undvære slikket. Slikket nedsætter nemlig din energi, fordi det optager plads. Sukkeret fra eksempelvis slik er egentlig et godt energikilde, men kun i meget kort tid fordi det bliver brugt meget hurtigt. Hvis man lader slikket ligge i nogle uger og spiser noget sundt, får man mere energi og kan holde sig aktiv i længere tid.


Skole: Østerhåbskolen

Klasse: 7A